1. Game Dev Summit održan u CosmoHub coworking prostoru

CosmoHub coworking space, game dev summit photo of the crowd

Share This Post

CosmoHub coworking prostor u Sarajevu je proteklog vikenda ugostio tim kompanije Gotiva Games iz Sarajeva, koja se bavi razvojem igara za mobilne uređaje. U njihovoj organizaciji, 7. maja 2022. godine održan je prvi Game Dev Summit u prostorijama CosmoHub Coworking, event & startup prostora u Sarajevu.

CosmoHub coworking space, game dev summit photo of the crowd

Događaj je zamišljen na način da se kompanije iz BiH i Hrvatske predstave učesnicima Game Dev Summita, te razmijene mišljenja i ideje unutar zajednice za razvoj igara.

Gate 21 prezentacija

Prva kompanija koja se predstavila na Samitu je Gate21 iz Sarajeva. Predstavnici ove kompanije Hasan Bajramović i Arman Mušović su učesnicima samita govorili o kratkoj istoriji svojih skromnih početaka, putu razvoja kompanije i planovima za budućnost.

Gate 21 company members presenting the company and it's values at game dev summit held in CosmoHub coworking space in Sarajevo

Iza kompanije Gate21 stoji ozbiljan tim od preko 25 mladih, talentovanih ljudi koji su radili na nekim od najzahtjevnijih projekata za renomirane klijente poput Netflixa i svjetskih gaming studija koji su proizveli neke od najpopularnijih AAA gaming naslova.

Lideri Gate21 izrazili su želju i potrebu da zaposle novo osoblje u odjelima za programiranje, rigging i 3D modeliranje.

Gotiva Games Studio je nastavio sa uvodnim izlaganjima

Sljedeća kompanija koja se predstavila bila je Gotiva Games, koja je ujedno i  organizator prvog Game Dev Summit-a u Sarajevu, koji se održao u CosmoHub Coworking prostoru. Adnan Ahmić, suosnivač Gotiva Games, predstavio je igru pod nazivom “Jigsaw Puzzle Universe” koja će uskoro biti objavljena na Google Play Store & App Store.

Adnan Ahmic ceo of Gotiva Games Studio in Sarajevo presenting on the Game Dev Summit, held in CosmoHub coworking space

At the presentation, we could hear an inspiring story that will soon become a reality, and that is support for artists from all over the world. Namely, within the Jigsaw Puzzle Universe, there will be a special type of profile for artists who will be able to upload their digital creations for the needs of the game. 

In this route, the artists will make a profit, and for the quality of the uploaded artworks to be at the highest level, each uploaded asset will be manually moderated by the Gotiva Games team.

Nakon ove dvije prezentacije uslijedila je kratka pauza i prilika da se dodijele vrijedne nagrade sretnim učesnicima Game Dev Summita. Nagrade je obezbijedio DoperTech, koji je bio i jedan od sponzora prvog Game Dev Summita održanog u CosmoHub coworking prostoru. Pauzu smo iskoristili za druženje i ukusnu hranu iz poznatog sarajevskog restorana “Maslina”.

Naše drage komšije - Gamepires su bili sledeći govornici

Treća kompanija koja se predstavila na Game Dev Summitu u Sarajevu bila je kompanija za razvoj igara iz Hrvatske – Gamepires.

Gamepires, game studio from Croatia, presenting design patterns of the SCUM game, available at the Steam

Gotovo svi su čuli za kompaniju Gamepires na Balkanu, i njihovu nevjerovatnu igru SCUM, koja se može kupiti na Steam-u i trenutno ima preko 60 hiljada pozitivnih recenzija na istoimenoj platformi.

Dina Kuhar, Hrvoje Kelemenić, Igor Dudjak, Josipa Davidović i Ismir B. upoznali su prisutne sa procesima rada u kompaniji Gamepires. Također su publici objasnili proces animacije, dizajna nivoa i programiranja za igru SCUM.

Gamepires takođe treba pojačanje u redovima animacije, level designu i C++ programiranja. Za sve zainteresovane među našim čitaocima, možete kontaktirati Gamepires i poslati im svoj životopis(CV) na sljedeći email: jobs@gamepires.com

Mohamed El-Zayat o RNG

Nakon Gamepiresa, profesor Mohamed El-Zayat sa FIT Univerziteta educirao je učesnike o konceptu “slučajnosti” u oblasti razvoja igara. Na edukativan i zabavan način svim prisutnima je prenio znanje i mogućnosti RNG (Random Generated Number) algoritama.

Mohamed el Zayat, university professor from FIT, giving lecture at first game dev summit in Sarajevo

Publika je imala priliku svim učesnicima Game Dev Summita postaviti pitanja vezana za prezentacije, projekte i razvoj industrije igara u BiH.

Mnogi učesnici su bili zainteresovani za rad u industriji razvoja igara, a kolektivni je osjećaj da je riječ o grani razvoja softvera koja je tek u povojima, ali u kojoj ima puno prosperiteta i prostora za napredak.

CosmoHub Coworking Space mjesto druženja i sastanaka

crowd at the first game dev summit held in cosmohub coworking space Sarajevo

Nakon Summita, učesnici su razmijenili mišljenja, ideje i vizije za budućnost. Za kraj, uslijedio je PS5 turnir. Kako bi izgledao Game Dev Summit bez igara i nagrada? Vrijedne nagrade za pobjednike obezbijedio je DoperTech, a učesnici turnira iskoristili su ovu priliku da se umreže i opuste uz svima poznatu i omiljenu igru “Crash Team Racing”.

PS5 tournament gathered crowd, playing Crash Team Racing game

Zaključak

Moramo priznati da je prvi Game Dev Summit u Sarajevu bio potpuni uspjeh za umrežavanje i izgradnju zajednice za razvoj igara. Želimo da kažemo veliko „hvala“ svim učesnicima i organizatorima što su prepoznali CosmoHub coworking prostor kao partnera i radujemo se budućim događajima u našem prostoru.

Pratite našu web stranicu i društvene mreže za više društvenih događaja, meetupa i workshopova.

More To Explore

Ples sa željama: Više od samih ciljeva
Uncategorized

Ples sa željama: Više od samih ciljeva

Ples sa željama: Više od samih ciljeva – Valerija Ereš U prostorijama CosmoHub-a, 28. februara 2024. godine, Valerija Ereš je održala inspirativnu prezentaciju obogaćenu plesnim performansom, koja je potpuno promijenila

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA
Uncategorized

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA U prostorijama CosmoHub-a je 22. februara 2024. godine meetup održala Adnana Pidro. Uz više akademski pristup, Adnana je, kao i svaka vrsna profesorica, predavanje