AWS User Group meetup u CosmoHub coworking prostoru

aws user group meetup at the cosmohub coworking space sarajevo, photo of the crowd

Share This Post

Prošlog petka imali smo čast da ugostimo meetup AWS User Group Sarajevo u CosmoHub Coworking, Event & Startup prostoru. Bilo nam je izuzetno drago što smo ugostili AWS profesionalce iz Slovenije i Crne Gore, koji su došli da prenesu svoje dugogodišnje znanje o AWS servisu.

Zahvaljujemo se zajednici AWS User Group u Sarajevu, kao i Dženanu Dževlanu i Dženani Dževlan na odličnoj organizaciji meetupa. Hvala vam na odličnom društvu i prilici da naučimo nešto novo u domenu AWS-a!

Crowd at the AWS user group Sarajevo meetup, held in CosmoHub coworking space sarajevo

Tim iz Slovenije došao je predvođen Alenom Krmeljem i Urbanom Jurcom, head of  Bitstamp – jedne od prvih berzi kriptovaluta na svijetu. Alen i Urban održali su dva veoma važna predavanja o sigurnosti i dostupnosti AWS servisa na globalnom nivou. Oni su nesebično dijelili svoja znanja, a prisutni su imali priliku postavljati pitanja vezana za AWS usluge.

Ulogu prvog predavača preuzeo je Alen Krmelj – Infrastructure Team Lead u Bitstampu. Alen je govorio o temi “SCS – better approach to accessing credentials”. Upravljanje tajnama i credentialima je od najveće važnosti za svaku kompaniju koja ima potrebu sakriti informacije čak i od zaposlenih u kompaniji.

Na predavanju su prisutni saznali kako je Bitstamp riješio ovaj problem uz pomoć AWS-a i vlastitih prilagođenih rješenja. Više možete pročitati na prezentaciji koja se nalazi ovdje.

alen krmelj giving talk on the aws meetup held in CosmoHub coworking space Sarajevo

Nakon Alena, Urban Jurca Bitstamp head of infrastructure održao je predavanje na temu “AWS RAM – sharing is caring”. Od Urbana, prisutni su mogli čuti o dijeljenju resursa putem više AWS naloga. Više o ovoj temi možete saznati na prezentaciji ovdje.

Treći predavač je bio community builder AWS User Group iz Crne Gore, koji je i cloud architect za kompaniju Crayon, te vlasnik šest AWS sertifikata – Marin Rađenović.

Marin Radjenovic giving out his knowledge on the AWS User Group meetup, held in cosmohub coworking space, Sarajevo

Marin je u industriji razvoja softvera više od 15 godina i ima 10 godina iskustva s AWS uslugama. Kroz ugodno predavanje iznio je svoje utiske o AWS-u i izgradnji serverless aplikacija.

Više o bez servera – ovdje.

crowd at the AWS meetup held in CosmoHub coworking space in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Veliko hvala AWS User Group Sarajevo na organizaciji AWS Meeupa u CosmoHub coworking prostoru. Uvijek nam je drago ugostiti događaje u zajednici i umrežiti se sa sjajnim ljudima. Radujemo se sljedećim događajima i susretima u našem coworking prostoru!

More To Explore

Ples sa željama: Više od samih ciljeva
Uncategorized

Ples sa željama: Više od samih ciljeva

Ples sa željama: Više od samih ciljeva – Valerija Ereš U prostorijama CosmoHub-a, 28. februara 2024. godine, Valerija Ereš je održala inspirativnu prezentaciju obogaćenu plesnim performansom, koja je potpuno promijenila

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA
Uncategorized

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA U prostorijama CosmoHub-a je 22. februara 2024. godine meetup održala Adnana Pidro. Uz više akademski pristup, Adnana je, kao i svaka vrsna profesorica, predavanje