Kako se istaći u procesu zapošljavanja: resursi, networking i vještine – Edita Milišić

Share This Post

U današnjem konkurentnom tržištu rada, isticanje u procesu zapošljavanja zahtijeva više od samo dobro napisanog CV-a. Potrebna je strategija koja uključuje korištenje pravih resursa, efektivan networking i kontinuirano razvijanje vještina. O spomenutoj strategiji smo razgovarali sa Editom Milišić koja je gostovala u CosmoHub-u 20.06.2024. i sa prisutnima nesebično podijelila svoje znanje.-
U nastavku pročitajte kako da se istaknete u procesu zapošljavanja kada na željenu poziciju, osim vas, vjerovatno aplicira desetine ili čak stotine kandidata.

Odradi kratku samorefleksiju

Prvi korak u pronalaženju pravog posla je razumjeti sebe i svoje interese. Prije nego što počneš aplicirati za poslove, odgovori na ovih pet pitanja:

1. Koji je najuzbudljiviji posao ili projekt na kojem si radio/la? Zašto?
2. Da li si većinu postignuća ostvario/la timski ili solo?
3. U čemu više uživaš: rješavanju problema ili fokusiranju da stigneš do cilja?
4. Kako je izgledao tvoj najbolji tim? Opiši sebi to iskustvo.
5. Šta si naučio/la u svojoj karijeri što je učinilo sve nakon toga lakšim?
Odgovori na ova pitanja pomoći će ti da bolje razumiješ svoje strasti i preferencije, što je ključno za odabir pravog posla.

Traženje posla je posao!
Kada počneš tražiti posao, fokusiraj se na kvalitet umjesto kvantiteta. 20 dobro smislenih, oglasima i kompanijama prilagođenih prijava za posao ti mogu osigurati prvi intervju sa potencijalnim poslodavcem prije nego li 200 poslanih generičkih prijava za posao za koje vjerovatno nećeš dobiti nijedan odgovor. Stoga, temeljno istraži kompanije i njihove kulture prije nego što apliciraš, i ako stekneš dojam da je to firma u kojoj bi zaista volio raditi, izdvoji vrijeme da napišeš kvalitetan i kompaniji prilagođen CV. Regruter će u većini kompanija znati prepoznati generički CV od onog koji je rađen namjenski za datu firmu.

Evo nekoliko preporučenih resursa gdje možeš tražiti poslove:

LinkedIn: objavi da tražiš posao i ažuriraj svoj profil kako bi bio privlačan regruterima. Ne zaboravi popuniti sekciju skills/vještine obzirom da LinkedIn algoritam radi na principu filtriranja kandidata po osnovu te sekcije.
Otta.com: platforma za pretragu poslova sa personaliziranim preporukama.
WeWorkRemotely: idealno mjesto za pronalaženje remote poslova.
Wellfound (bivši AngelList): fokusiran na startape i inovativne kompanije.
JobRack.eu: redovno objavljuju remote poslove za područje Evrope.
Lokalne recruitment agencije: mogu pružiti personaliziranu pomoć u traženju posla.
Preporuke: razglasite da tražite posao porodici, prijateljima i bivšim kolegama jer često mogu biti najbolji izvor za preporuku za posao ili neku novu priliku.
Sajmovi zapošljavanja: odlična prilika da se lično upoznaš sa poslodavcima.

Neka tvoj CV radi za tebe
Tvoj CV je tvoj prvi kontakt sa poslodavcem i treba da pokaže zašto si ti prava osoba za posao. Prilagodi svoj CV za svaku poziciju za koju apliciraš:
• uskladi svoje vještine i iskustvo sa opisom posla;
• navedi rezultate i postignuća, a ne samo opis posla. Koristi formulu: “Postigao/la sam [X] rezultat radeći [Y].”
• budi koncizan/na.

U nastavku primjer jedne sekcije CV-a za poziciju Editora:

Umjesto opisa dužnosti “Lektura sadržaja u skladu sa našim brendom i stilskim smjernicama.” napiši konkretan rezultat koji je postignut poput: “Razvio/la sam i implementirao/la strategije za poboljšanje sadržaja, što je dovelo do 30% smanjenja grešaka u sadržaju.”

U nastavku još primjera:

⁃ “Uređivanje i poboljšavanje sadržaja kako bi se osigurao ispravan pravopis, konzistentan glas, čitljivost i interpunkcija.” transformiraj u -> “Postigao/la sam 20% poboljšanja čitljivosti sadržaja radeći na stilu i konzistentnosti gramatike.”

⁃ “Korištenje SEO najboljih praksi.” -> “Postigao/la sam 15% povećanje organskog prometa primjenom SEO najboljih praksi u optimizaciji sadržaja.”

⁃ “Provjeravanje da li naš sadržaj zadovoljava standarde objavljivanja na webstranici.” -> “Postigao/la sam 10% povećanja broja čitatelja poboljšanjem kvalitete i konzistentnosti sadržaja.”

Iskoristi LinkedIn

LinkedIn je moćan alat za traženje posla. Pobrini se da je tvoj profil ažuriran jer profil sa ažuriranim informacijama dobija 30% više pregleda. Regruteri pretražuju ljude prema poslovima i ključnim riječima. Evo nekoliko savjeta za uspješan networking na LinkedInu:

Dugoročni pristup: umrežavanje je maraton, a ne sprint. Njeguj dugoročne odnose tako što se povezuješ s ljudima iz branše koje si po mogućnosti upoznao uživo.
Prati događaje: redovno učestvuj u relevantnim diskusijama i događajima.
Ne moraš pisati postove: možeš biti aktivan/a na LinkedInu i bez objavljivanja postova kroz komentarisanje postova i slično.

Naoružaj se strpljenjem
Proces traženja posla može potrajati zbog trenutne situacije na tržištu rada. Pogledaj ko radi u kompaniji u koju apliciraš – možda znaš nekog. Ako postoji kompanija koja ti se stvarno sviđa, ali nema otvorenu poziciju, kontaktiraj ih ipak. Ako te pozovu na prvi intervju, pripremi se za njega i imaj na umu da i ti intervjuišeš firmu. Dobar CV je ulaznica za intervju, ali ne garantuje posao.

Ako te ignorišu ili odbiju
Pošalji e-mail i pitaj za status svoje aplikacije. Traži povratnu informaciju. Uvijek ostavi otvorena vrata za buduće prilike!

Usavršavaj svoje vještine
Poslodavci traže kandidate koji ne samo da imaju potrebne tehničke vještine, već i one koji pokazuju spremnost na kontinuirano učenje i prilagođavanje. Evo kako možeš razvijati svoje vještine:

Online kursevi: prati kurseve, radionice i seminare relevantne za tvoju oblast.
Volontiranje: uključivanje u volonterske projekte može ti pomoći da stekneš nove vještine i iskustva.
Dodatni projekti: rad na dodatnim projektima može ti pružiti priliku da primijeniš svoje vještine u praksi i pokažeš inicijativu.

Sretno! 

Hvala svima koji ste se odazvali našem događaju!

Ukoliko ste zainteresovani za ove teme, svakako pratite CosmoHub Community i budite dio ovih inspirativnih događaja! 🚀

Posebnu zahvalnost želimo izraziti komapnijama: BH TelecomOaza, i myexit.ba koji su sponzori HR Month-a.

Vidimo se u CosmoHub-u. 

More To Explore

Blog

Strateška uloga HR-a u upravljanju promjenama – Nedima Džaferagić

U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju promjene su neizbježne. Kompanije se moraju kontinuirano prilagođavati kako bi opstale i eventualno napredovale. Ova prilagodljivost značajno zavisi od efikasnih strategija upravljanja promjenama, pri čemu