Forum domaće proizvodnje održan u CosmoHub coworking prostoru u Sarajevu

IBU students at the domestic forum in CosmoHub coworking space Sarajevo

Share This Post

It was a great pleasure and honour for CosmoHub to host the Forum on Domestic Production. It is an event that has been organized every year by the students of International Burch University and their Business Development club with the support of their professors. The Forum was held on June sixteenth, 2022. Its goal had been to raise awareness of buying domestic products among young people and students.

Tema ovogodišnjeg foruma je bila: “Uticaj globalnih kretanja na bh. proizvođače.” Govornici su u svojim izlaganjima istakli kako je veoma izražen uticaj dešavanja u svijetu na sve grane privrede, a naročito na proizvodnju i bh. proizvođače.

domestic production forum held in Sarajevo Coworking space Cosmohub

Nekoliko bitnih stvari je istaknuto i možemo ih izdvojiti kao zaključke ovog veoma uspješnog Foruma na kom su učešće uzeli panelisti iz različitih miljea, od profesora sa IBU-a, predsjednika i osnivača udruženja Kupujmo i koristimo domaće, predstavnika Agencije za statistiku BiH, do predstavnika domaćih kompanija Semić i Vispak te brojni studenti Internacionalnog Burch univerziteta.

IBU students at the domestic forum in CosmoHub coworking space Sarajevo

Neki od zaključaka s Foruma o Domaćoj Proizvodnji su:

  BiH je bogata sirovinama, ali opet ovisi o uvozu.

   Uvozimo sirovine koje posjedujemo u velikim količinama, dok je, s druge strane, izvoz sirovina veoma mali. „Uvozimo na godišnjem nivou oko 2,5 milijarde KM hrane. Pravimo deficit između 6,5 i 7 milijardi KM godišnje, a od toga je jedna trećina na uvoz hrane. Sigurno većinu te hrane i sami možemo proizvoditi“, kazao je Admir Kapo, predsjednik udruženja Kupujmo i koristimo domaće

  Najviše izvozimo u Njemačku, a najviše uvozimo iz Italije

  Bh proizvođači većinom koriste uvozne sirovine kojih opet ima i u BiH, ali, zbog opće političko – ekonomske situacije, te sirovine su mnogo skuplje od uvoznih pa su i bosanskohercegovački proizvođači prinuđeni kupovati uvozne sirovine. Sve ovo uzrokuje to da, iako se svijest o kupovini domaćih proizvoda u posljednjem periodu podigla na veći nivo, ekonomski parametri ne rastu kako bi trebali shodno tome.

Alija Kozljak at CosmoHub coworking space

Nadamo se da će zaključci sa ovog Foruma, kao i poruke koje su poslate održavanjem istog, imati uticaja na podizanje svijesti o važnosti kupovine domaćih proizvoda, kao i na to da nam je izuzetno važno da u predstojećem periodu usvojimo strategiju razvoja bh. proizvodnje i implementujemo je kako bismo tako iskoristili puni potencijal koji naša domovina posjeduje.

IBU students at CosmoHub coworking space in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina on the forum

CosmoHub coworking prostor je tu uvijek da podrži ovakve događaje i raduje nas da ih u budućnosti bude još više.

More To Explore

Ples sa željama: Više od samih ciljeva
Uncategorized

Ples sa željama: Više od samih ciljeva

Ples sa željama: Više od samih ciljeva – Valerija Ereš U prostorijama CosmoHub-a, 28. februara 2024. godine, Valerija Ereš je održala inspirativnu prezentaciju obogaćenu plesnim performansom, koja je potpuno promijenila

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA
Uncategorized

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA U prostorijama CosmoHub-a je 22. februara 2024. godine meetup održala Adnana Pidro. Uz više akademski pristup, Adnana je, kao i svaka vrsna profesorica, predavanje