Prva noć posmatranja neba – Zašto gledamo gore?

Share This Post

Strpljenje i uzbuđenje – možda najadekvatnije riječi koje bi živopisno objasnile atmosferu sa #CosmoNights događaja u petak 22.07.2022. CosmoHub tim i ljubitelji astrofotografije i gledanja u noćno nebo su proveli dva sata promatrajući nebeski svod i tijela koja su bila vidljiva tom prilikom. 

Između ostalog, imali smo priliku vidjeti prelijepe prstenove Saturna, svjetlucavi Jupiter sa svojim mjesecima, Wild Duck Cluster i Andromeda galaksiju. 

Vrijedni Aldin Kovačević, profesor na Fakultetu za inžinjering na International Burch University, je, kao i svaki vrsni profesor, održao kraće predavanje o načinu korištenja teleskopa, procesu sklapanja i najboljim metodama za pomjeranje istog kako bismo locirali nebeska tijela. 

No, da se vratimo na ove dvije riječi “strpljenje i uzbuđenje”. Zašto baš one? – Strpljenje iz razloga što su naši naizgled (ne)strpljivi zaljubljenici u nebeski svod morali naučiti da ovaj hobi zahtijeva marljivost i metodičnost kada je u pitanju odabir nebeskih tijela i alata koji se koriste za njihovo posmatranje, planiranje večeri, postavljanje i korištenje cjelokupne opreme. Premda, uzbuđenje koje je uslijedilo nakon prvih viđenja planeta i galaksija je zasigurno obilježilo ovu nezaboravnu večer.

CosmoHub tim planira raditi na popularizaciji amaterske astronomije ovakvim događajima jer ovakve vrste događaja inspirišu ljude i stvaraju zajednice sa zajedničkim vrijednostima. A vrijednosti koje želimo podijeliti sa svijetom su radoznalost za učenjem, ambicija da se teži ciljevima koji su teško dostižni, prijateljstvo i pozitivan odnos prema životu, poštovanje prirode i drugih ljudi.

More To Explore

Ples sa željama: Više od samih ciljeva
Uncategorized

Ples sa željama: Više od samih ciljeva

Ples sa željama: Više od samih ciljeva – Valerija Ereš U prostorijama CosmoHub-a, 28. februara 2024. godine, Valerija Ereš je održala inspirativnu prezentaciju obogaćenu plesnim performansom, koja je potpuno promijenila

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA
Uncategorized

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA U prostorijama CosmoHub-a je 22. februara 2024. godine meetup održala Adnana Pidro. Uz više akademski pristup, Adnana je, kao i svaka vrsna profesorica, predavanje