Myexit – priča o pametnom zapošljavanju

myexit

Share This Post

Myexit - priča o pametnom zapošljavanju - Rašid Redžić, Co-Founder

U četvrtak, 24. augusta 2023. godine, CosmoHub i USAIDBH Diaspora Invest Project su bili domaćini inspirativnog meetupa o pametnom zapošljavanju. Naš gost predavač je bio dugogodišnji inžinjer za razvoj aplikacija, Rašid Redžić.

Kroz izazove s kojima se suočavao tokom godina rada na razvoju različitih aplikacija, Rašid je podijelio je svoje dragocjeno iskustvo sa prisutnima u polju osnivanja startupa i načina zapošljavanja. Donosimo par ključnih obzervacija za koje Rašid smatra da se mogu aplicirati na većinu startupa:

Finansije i nedostatak vremena – Ovo je često ključna prepreka koja se pojavljuje tokom njegovog rada na projektima. Jer, kako kaže, pored posla koji konzumira 8 sati na dan, teško je postići i biti produktivan istim tempom svakodnevno, kako bi vaša ideja, odnosno aplikacija, napredovala i zaživjela. Uspiješno vođenje startup-a zahtijeva izuzetnu posvećenost i upornost. Ključno je održavati kontinuitet i produktivnost, bez obzira na izazove koji se mogu pojaviti.

Značaj izgradnje konekcija i networkinga – čak i najinovativnija aplikacija neće uspjeti na tržištu bez odgovarajuće podrške i konekcija. Probijanje na tržište je izuzetno teško. Možete imati najbolju ideju ili aplikaciju na svijetu, ali ako nemate prethodno spomenuto, teško ćete se probiti na tržište.

Bitno je znati šta radite, da imate jasne statističke podatke i argumente za ideju koju planirate raditi ili je radite. Raditi na nečemu samo zato što neko misli da je to “dobra ideja” bez adekvatne i konkretne argumentacije je gubljenje vremena – jer vas malo ko može shvaitit ozbiljno.

⁃ Uz sve izazove, Rašid je naglasio važnost vjerovanja u sopstvenu ideju. Bez obzira na prepreke i skeptike, imati vjeru u vlastitu viziju može biti presudno za uspjeh. Međutim, isto tako je istakao značaj realnosti i pragmatičnog pristupa. Važno je prepoznati trenutke kada je potrebno prilagoditi strategiju ili ideju kako bi se bolje odgovorilo na zahtjeve tržišta.

Potom, Rašid se osvrnuo na startup na kojem trenutno radi – platforma za zapošljavanje Myexit.

Myexit je platforma koja omogućava da se na jednom mjestu pronađu i ponude najbolji poslovi u Bosni i Hercegovini, kao i u inostranstvu, bez obzira na to da li se radi o IT, ekonomiji, pravu, medicini ili bilo kojoj drugoj oblasti. Aplikacija koristi algoritme za preporuku i filtriranje, kako bi se olakšalo pronalaženje odgovarajućeg posla ili kandidata.

Ova aplikacija je nastala iz potrebe za boljim zapošljavanjem u svim industrijama, jer su postojeći načini nisu dovoljno efikasni i transparentni. Cilj Myexit-a je da pomogne svim stručnjacima da pronađu posao koji im odgovara, bez obzira na to da li su početnici ili iskusni profesionalci. Također, cilj je da aplikacija bude korisna i za poslodavce, koji mogu brzo i lahko pronaći kvalitetne kandidate za svoje projekte.

Rašid nam je podijelio neke od izazova i uspjeha koje je imao sa Myexitom, kao i planove za budućnost. Rekao je da je najveći izazov bio privući korisnike na aplikaciju, jer je tržište poslova veoma konkurentno i zasićeno. Zato se fokusirao na kvalitetu ponude i usluge, te da gradi povjerenje i lojalnost kod korisnika. Naveo da je jedan od najvećih uspjeha bio kada je dobio pozitivne povratne informacije od korisnika, koji su zahvaljujući Myexitu pronašli posao ili zaposlili nekoga.

Za kraj, Rašid nam je rekao da ima još mnogo ideja za unapređenje Myexita, kao što su dodavanje novih funkcionalnosti, proširenje tržišta na druge zemlje i regione, te stvaranje zajednice stručnjaka koji će dijeliti svoja iskustva i savjete. On je pozvao sve zainteresovane da isprobaju Myexit i daju mu svoje mišljenje i prijedloge.

Hvala svima koji ste se odazvali našem događaju!

Želimo izraziti duboku zahvalnost Rašidu, izvanrednom inžinjeru i osnivaču Myexita. Bilo nam je izvanredno zadovoljstvo raditi s njim i nadamo se da ćemo se ponovno susresti na nekom budućem događaju.

Također, želimo zahvaliti USAID “Diaspora Invest”, koji je podržao ovaj događaj pod svojim okriljem, kao i svim drugim partnerima i sponzorima koji su omogućili da ovaj događaj bude uspješan i koristan.

Vidimo se uskoro u CosmoHub Coworking space-u!

More To Explore

Ples sa željama: Više od samih ciljeva
Uncategorized

Ples sa željama: Više od samih ciljeva

Ples sa željama: Više od samih ciljeva – Valerija Ereš U prostorijama CosmoHub-a, 28. februara 2024. godine, Valerija Ereš je održala inspirativnu prezentaciju obogaćenu plesnim performansom, koja je potpuno promijenila

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA
Uncategorized

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA

DIGITALNI MARKETING: VIŠE OD INFLUENCER MARKETINGA U prostorijama CosmoHub-a je 22. februara 2024. godine meetup održala Adnana Pidro. Uz više akademski pristup, Adnana je, kao i svaka vrsna profesorica, predavanje